Tips for veganere på reise

20180227_192646

Her er en gjesteblogg som mannen min Kenneth Aar har skrevet om mat-tips når man er på reise. Han er ute å reiser for jobben sin flere ganger i måneden så han har fått god erfaring på dette området. Selvom man ikke er veganer er det mange gode tips her til å gjøre reisematen sunnere og billigere.

Å spise vegansk hjemme kan være utfordrende nok. Man må legge om vaner man har bygd i løpet av et langt liv og stadig vekk virker det som om matprodusenter bestemmer seg for å endre litt på ingrediensene, bare for å gjøre nettopp ditt liv hakket kjipere. Likevel er det fullt mulig å være veganer underveis. I denne posten oppsummerer jeg mine erfaringer i syv håndfaste tips som kan hjelpe deg når du er på reise.

1. Erkjenn at du trenger på spise

Selv om du er mett akkurat nå så er det tross alt slik at du kommer til å bli sulten igjen. For meg betyr det som regel maks en time etter jeg har spist begynner jeg å se etter noe å spise om jeg ikke er i flytsonen (holder foredrag, jobber på PCen eller snakker med andre om noe interessant.) Uansett varer jeg sjeldent mer enn 4 timer før jeg må spise. For deg er intervallet kanskje større. Så det er lurt å planlegge for hva og hvordan du skal spise når du blir sulten. Å leve etter innfallsmetoden og uten en plan, betyr i beste fall at du må spise noe usunt, dyrt, noe du ikke liker eller at du må gå sulten. Den største risikoen for meg ved å ikke planlegge reisen er hovedsaklig at det blir dyrt eller usunt. Som regel begge deler.

2. Frukt. Din nye bestevenn

Frukt er faktisk utrolig tilgjengelig og relativt billig, selv på flyplasser hvor alt koster skjorta. For meg er alltid frukt min «go to» greie. Selv om det kanskje bare er for å toppe opp blodsukkeret nok til at jeg tenker klart igjen og ikke kjøper første og beste pose potetgull. Enhver kiosk lar deg kjøpe 2 eller 3 bananer for så lite som 25 kroner. Kanskje ikke så billig i forhold til på en dagligvarebutikk, men det er tross alt billigere enn en pose potetgull full av fett og tomme kalorier. Personlig spiser jeg ekstremt mye druer når jeg er ute å reiser. Som regel en pakke om dagen.

«Om det bare fantes et naturlig biologisk nedbrytbart materiale som beskyttet denne frukten…»

3. Handle på dagligvare

Selv om livet på veien kan gi deg inntrykk av at alt du har tid til er å stikke innom nærmeste kiosk så er det ofte verdt omveien å gå 50-500 meter lengre for å handle hos nærmeste dagligvarebutikk. Her finner du et utrolig rikt utvalg av frukt og grønnsaker og prisene alene gjør det ofte verdt det. Ikke gjør det for komplisert. Litt ferskt brød og frukt er ofte alt du trenger for å være glad og fornøyd. Om du ikke klarer deg med vann fra springen kan du gjøre som meg å kjøpe 1,5 liter brusevann eller lignende og fylle over på mindre flasker.

Om du ikke har mulighet til å lage mat der du overnatter, er det likevel mulig å kjøpe enkle og billige ingredienser som kan bli en billig middag. Jeg har ofte kjøpt en boks bønner, noen lomper, salsa, salat og litt tomater og spist meg stapp mett på under 50 kroner pr dag.

150 kroner for mat til fire dager (selv i Norge)…

4. Gjør research

Ingenting er så frustrerende som å gå fra sted til sted og ikke finne noe du kan spise. Ikke utsett deg selv for dette når et raskt søk på nett kan fortelle deg om de beste alternativene før du i det hele tatt ankommer byen. Appen http://www.vegannorway.com/ kan også være verdt en titt, det samme gjelder nettstedene http://www.HappyCow.com og Tripadvidor. Som failsafe har du nesten alltid mulighet til å spise pizza uten ost (men noen av de store kjedene har ost eller melk i deigen).

Om du skal reise på en lengre flytur må du også sørge for at du har noe å spise der. Ikke vent til du er på flyet. Da er det ofte for sent.

Protip: På kortdistansefly har de som regel potetchips, nøtter, kaffe, te og brus for oss veganere . En ting de fleste ikke vet om, er at de fleste flyselskaper også tilbyr juice. Min favoritt er tomatjuice. Bare sjekk at den ikke er «ferdig krydret» siden det kan smake noe ganske annet enn du er vant til.

5. Ring resturanten om du vet hvor du skal spise.

Skal du spise ute med andre, ring alltid til resturanten på forhånd om du vet hvor du skal ut å spise. Jeg har tilgode å bli avvist en eneste gang i løpet av 3 år som veganer når jeg har ringt før jeg ankommer for å spørre om de har et alternativ til meg.


Mange burgerresturanter tilbyr i dag veganske alternativer.

6. Varsle den du besøker

For dine venner eller familie så kan det være vanskelig å følge med på hva som er din greie selv om du har delt «Vegan for everything» 10 millioner ganger på Facebook eller Instagram. Ikke vær redd for å forklare hva veganisme innebærer matmessig. Mange vet mindre enn du tror.

7. Ta med deg snacks og matboks

Med en matboks kan du enkelt få med deg snacks, slik som frukt, nøtter eller bær. Det er også en fin plass å fylle på med nye variasjoner underveis. Om du er ute å spiser, eller du lager en middag på kvelden, kan du ta med deg restene som en lunsj dagen etter.


Enten en alu-matboks eller en i silikon.

Det var mine 7 tips for veganere på reise.

Har jeg glemt noen noe åpenbart? Har du noen ninjatriks du bruker når du er ute å reiser?

Del dine tips i kommentarfeltet. Så samler jeg tilbakemeldingene i en ny post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s