Vegansk Pho,- vietnamesisk nudelsuppe

Dette er en smakseksplosjon av en suppe. Jeg elsker å gjøre kulinariske reiser, og denne er virkelig verdt litt ekstra innsats. Den har så mange spennende kryddere, som jeg synes passer så overraskende fantastisk sammen.

Første gangen jeg smakte denne suppa var på en vietnamesisk restaurant. Det er sjelden, etter et langt liv med kulinariske reiser, at jeg blir overrasket. Moren min brukte å lage mat fra hele verden da vi var barn,- Nasi Goreng, indisk, ungarsk, italiensk og så videre. Jeg er vant til både sterk mat og mat med «fremmede» smaker. Men dette her var helt overraskende. Den største overraskelsen var stjerneanis. Jeg kjenner jo til krydderet, har brukt det i søt mat før, men ikke i supper eller annen salt mat. Sammen med kanel/allehånde, nellik og ingefær er det en helt spesiell opplevelse.

Egentlig er denne retten med kanel, men siden mannen min er allergisk mot det bruker jeg allehånde i stedet. Men du kan bruke kanel om du heller vil det.

Denne oppskriften tar tid. Jeg bruker å sette avkoket på formiddagen og la den stå å koke flere timer. Men jeg har også laget den i en «hurtigversjon» (se nederst på siden). Hvis du maler krydderne og finkutter alle ingrediensene, så kan du lage den ferdig på en halvtime. Men den blir ekstra god synes jeg på den tradisjonelle måten.

Hvis du har lest noen av mine andre oppskrifter så vet du at jeg prøver åå unngå å bruke hvitt mel, eller produkter uten fullkorn. Derfor gikk jeg for tynne fullkorn/brune risnudler istedet for de tradisjonelle tykke, flate risnudlene.

Oppskriften er for en veldig stor porsjon, så om du ikke har så mange rundt bordet, så bør du kanskje halvere den. Men det er en fin suppe å spise i flere dager synes jeg. Den er også ideell å lage når man får flere på besøk.

Vegansk Pho,- vietnamesisk nudelsuppe

Denne oppskriften gir opp til 4,5 liter suppe, nok til ca 8-10 personer.
Tid: ca 30 minutter til kutting, for koking av avkoket minst 1 time, gjerne flere timer.

Avkok:

 • ca 2-3 ss tørket sopp, gjerne shiitake men annen sopp går også
 • 20 allehånde frø eller 2 kanelstenger
 • 6 nellikspikere
 • 4 hele stjerneanis
 • 2 store biter ingefær
 • 3 små eller 2 store løk
 • 3 store hvitløkfedd
 • 2 ss salt
 • 2 liter vann

Andre ingredienser:

 • 1-2 liter vann (smak deg fram, hvor sterk eller mild du ønsker den)
 • 100 g shitake eller brune champignoner
 • 1-4 ts buljongpulver eller salt (smak deg fram)
 • 4 ss soyasaus
 • saften av ca 1/2 sitron eller lime
 • litt fersk kvernet pepper
 • 2- 4 håndfull mungbønnespirer
 • asiatisk grønnsak som bok choy (ca 3 stk), eller 100 g babyspinat
 • det grønne av en bunt vårløk
 • 1 pakke tofu (ca 200 g) (kan sløyfes eller erstattes med andre grønnsaker)
 • 500 g fullkorn risnudler (eller andre risnudler)
 • 1- 3 jalapeno chili (grønn chili)
 • fersk thai- basilikum
 • fersk koriander

Slik gjør du:

Tradisjonell versjon med langkoking:

(For rask versjon, se under)

 1. Legg i bløt den tørkede soppen. Legg soppen i en skål og hell over vann så det dekker godt. Avhengig av størrelsen på soppen må den ligge i bløt fra 20 minutter til mange timer, men det står sikkert anbefalinger på pakken. Du kan også la den ligge over natta.
 2. Skrell ingefæren og skjær den grovt opp i langsgående lengder/biter. Skrell og skjær grovt opp løk og hvitløk. Jo lenger du kan la det koke, jo større biter kan du ha.
 3. Rist krydderne i en stor kjele til det begynner å dufte ca 3 minutter på middels varme. Ha oppi vann og de andre ingrediensene (jeg hadde også oppi vannet som soppen hadde ligget i) og bare la det stå å koke minst 1 time. Jeg lot det koke 3-4 timer.
 4. For sikkerhets skyld skru av varmen på kjelen og la den avkjøle seg litt før du heller suppen over i en annen kjele gjennom en sil for å ta ut krydderne osv. Pass på å skvise litt med en stekespade eller en skje for å få ut all den deilige smaken. Du har nå avkoket du trenger til suppa.
 5. Nå kan du ha oppi resten av vannet, buljong, soyasaus og sitronsaft (ta gjerne litt og litt og smak underveis). Kok opp
 6. Skjær opp den ferske soppen og enten la den koke i suppa til den er mør eller fres den i panna før du har den i suppa. Jeg hadde den rett oppi suppa, men det tok da nesten 15 minutter før den var gjennomkokt, så jeg regner med det går fortere om man steker den.
 7. Kok opp vann til risnudlene og kok dem etter instruksjonen på pakka.
 8. Skjær opp grønnsaker som trenger å skjæres opp. Ha grønnsakene oppi rett før det skal serveres. Bak choy trenger kanskje et par minutter mer enn spinat, men ikke lenge.
 9. Skjær opp eller plukk av blader med thai basilikum og koriander. Dette kommer oppå helt til slutt.
 10. Det er ikke lurt å ha nudlene oppi kjelen med suppa, for da vil de løse seg helt opp, og du vil få en grøt etter hvert, så server nudlene ved siden av. Dette er spesielt viktig hvis du vil spise suppa flere dager.
 11. Vi bruker å ha chili ved siden av på grunn av barna, men hvis du vil kan du selvfølgelig ha denne oppi suppa.
 12. Det serveres ved at du legger nudlene i en skål og heller suppa over. Pynt med noen blader med thai basilikum.

Rask versjon:

 1. Skrell og finkutt/press alt som du ellers ville hatt i avkoket. Du kan også droppe den tørkede soppen og bare bruke fersk sopp. Fres alt bortsett fra soppen godt til det er mykt. Ha oppi litt og litt vann hvis det truer med å brenne seg.
 2. Mal opp krydderne eller bruk ferdig malt krydder og ha det oppi sammen med løk-blandingen, la det stå å frese til det begynner å dufte. Ha oppi litt vann om det trengs underveis.
 3. Fyll så opp med vannet (både det fra avkoket og resten,- ca 3- 4 liter) og ha i soppen, soyasaus, sitronsaft og la det småkoke i ca 20 minutter imens du kutter grønnsakene og koker opp vann til å koke risnudlene (kok disse etter instruksjonen på pakken).
 4. Ha oppi resten av grønnsakene og urtene rett før du skal servere (se punktene 8.-12. over)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s