Dal med hjemmelaget garam masala krydderblanding

IMG_3199Dal med hjemmelaget garam masala krydderblanding

Denne varmende og tilfredsstillende retten er inspirert av, og oversatt fra engelsk fra denne oppskriften av Wolfgang Puck: http://www.foodnetwork.com/recipes/dal-recipe-1940808. Jeg har testet den ut på diverse kjøttspisere og veganere og alle elsker den. Den fyller kjøkkenet og huset med den deiligste duft av india!

Dal er faktisk det indiske ordet for linser og bønner, derfor er det veldig mange forskjellige retter som heter noe med «dal». I India er dette sikringskost og du kan lese mer om det på engelsk her: https://en.wikipedia.org/wiki/Dal.  Jeg har bestilt dal på flere ulike restauranter, og da får man vanligvis en linsesuppe med ingefær og varierende indisk krydder. Denne versjonen er mer intens og sterk enn de vi har smakt på restauranter.

Linser er veldig sunne og inneholder blant annet mye proteiner, b- vitaminer, jern og sink. Og ikke nok med det, det er også veldig billig.

Jeg har lagd denne oppskriften både med røde og gule linser, og en blanding av begge. Jeg synes de gule blir best, men det er liten forskjell.

Desverre er mannen min er allergisk mot kanel så jeg lagde garam masala krydderblandingen uten (sukk, fordi jeg elsker kanel i mat). Denne versjonen vil jeg da tro er noe sterkere enn hvis man har med kanel.

 

Ingredienser:
litt vann (til stekingen)
3,5 desiliter løk i terninger
2 spiseskjer presset eller kuttet hvitløk
2 finkuttet jalapenos chilli uten frø (eller mindre hvis du ikke ønsker den så sterk)
1 spiseskje spisskumen frø, ristet og malt (ferdig malt går også bra)
5 desiliter oransje eller røde linser
2 spiseskjeer finkuttet eller raspet ingefær
2 spiseskjeer Garam Masala, se oppskrift under
1 spiseskje salt
1 teskje kvernet svart pepper
1 spiseskje sukker
1 laurbærblad
1 desiliter grovhakkede tomater (jeg brukte fra boks)
1/2 spiseskje risvinseddik
ca 1,5 – 2  liter grønnsaksbuljong
litt fersk koriander til pynt

Fremgangsmåte:
Begynn med å lage garam masala blandingen og å riste kuminfrøene.

I en stor gryte uten fett eller olje, stek løken bare myk, ikke brun. Tilsett litt vann, litt etter litt hvis det begynner å svi seg. Tilsett hvitløk, jalapeno, spisskummen, linser, ingefær, Garam Masala, salt, pepper, sukker og laurbærblad. Surr i 1 til 2 minutter, til urter og krydder begynner å dufte aromatisk. Tilsett tomater og kok det ut med eddik. Tilsett grønnsaksbuljong (jeg bruker å vente med å ha oppi alt før jeg ser hvordan konsistensen blir. Jeg liker dal tykkere enn suppe konsistens, derfor har jeg ikke oppi så mye vann/buljong med en gang. Bare pass på at det ikke brenner seg i bunnen hvis du ikke har oppi alt vannet med en gang), kok opp og senk varmen og la det stå å småkoke til linsene er møre, rør av og til. Smak til med spisskummen, salt, pepper og sukker. Kan gjerne serveres som den er med litt fersk koriander på toppen, eller med ris, brød eller papadams til.

Garam masala krydderblanding:

Jeg har flere ganger brukt ferdig malt krydder i denne blandingen, og det går helt fint, men den ferskmalte versjonen gir blandingen en enda bedre aroma.
1 spiseskje svarte pepperkorn
1/2 spiseskje hele nellikspikre
1 spiseskje pluss 1/2 teskjeer kardemommefrø
3 spiseskjeer kumin frø
3 spiseskjeer koriander frø
1/4 dl tørkede røde chilier
1/2 spiseskje fersk revet muskat
(4 kanelstenger om du vil)

Ha svarte pepperkorn, nellikspikre, kardemommefrø, spisskumin frø, korianderfrø, kanelstenger og tørkede røde chilier I en stor panne. Rist blandingen over middels varme under omrøring. Slå av varmen og rør inn revet muskat.
Hell blandingen over i en kjøkkenmaskin og kjør til et fint pulver. Hvis ønsket helles pulveret gjennom en fin sil, men det går fint uten (jeg silte det ikke). La det avkjøles og oppbevar resten i et glass med lokk eller en annen lufttett beholder. Bruk etter behov.

 

En kommentar om “Dal med hjemmelaget garam masala krydderblanding

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s