Røkt fusketorsk med sprøstekt «skinn»

20191016_182129Det sprøstekte «skinnet» er bare supergodt! Hvis du liker fisk, men samtidig har lyst til å verne havet, er dette kanskje et alternativ for deg. Servert som fiskemiddag med poteter og hvit saus har vi servert det til både veggiser og kjøttetere med veldig gode tilbakemeldinger. Ungene elsker denne retten, spesielt «skinnet».

Først, før jeg fortsetter med oppskriften, må jeg få si et par ting om fisk. Jeg elsket å spise fisk før, jeg elsker smaken, og i Norge blir man også hjernevasket til å tro at det er sunt. Jeg er ingen ernæringsekspert, så hvis du lurer på hvorfor jeg ikke lenger tror at fisk er sunt så anbefaler jeg deg å lese og se om dette for eksempel på nutritionfacts.org .

Egentlig hører det ikke til min livsfilosofi å angre på ting jeg har gjort. Jeg tenker at omstendigheter som regel forklarer valgene man har tatt og ting man har gjort, og å bruke tid på å angre kjennes bortkastet. Men én ting har jeg faktisk angret på, og skammet meg over de siste årene, og det er at jeg spiste fisk så lenge som jeg gjorde. Jeg sluttet å spise kjøtt en god stund før vi sluttet å spise fisk dessverre, selvom vi visste hvor mye skader fisking og oppdrett gjør i havet. Vi prøvde liksom å være bevisst på å kjøpe ikke-truet fisk som makrell og sånn, men når jeg nå vet at vi ikke trenger å spise fisk, at vi faktisk får i oss færre skadelige stoffer uten, for ikke å snakke om de store skader og piner som fisk blir utsatt for gjennom fisking og oppdrett, så er det bare helt ubegripelig. 

Den eldste sønnen min vil bli marinebiolog når han blir stor, og sjansen for at han i det hele tatt skal ha noe å studere i havet minker for hver dag som går,- og det er rett å slett til å grine av (noe jeg faktisk gjør med jevne mellomrom). Å studere en sørpe med plastikk er liksom ikke like gøy.

Så min oppfordring til alle, veggis eller ikke, slutt å spise fisk! Gjør det for havet, planeten og alle som lever på den. Du får spørre deg selv om du kan leve med å bidra til havenes  og dermed jordens og mennesekehetens komplette ødeleggelse ved å kjøpe fisk…? Er det verdt den gode smaken?

Er du fortsatt i tvil om at havene ødelegges? Du kan lese deg opp på det på Copernicus for eksempel. Og spør deg selv om absolutt sikkerhet er den eneste grunnen til å ta forhåndsregler? Vi bruker sikkerhetsbelte i bilen, vi har brannforsikring på huset, ikke fordi vi er helt sikre på at det kommer til å skje en ulykke eller en brann, men fordi det finnes sjanse for det. Slik bør vi alle tenke om havet også.

Men så over til denne oppskriften. Vi har hatt litt dilla på rispapir i det siste, det er kjempemorsomt å jobbe med. Du kan bruke det til vår eller sommerruller eller som i denne oppskriften lage et slags sprøtt skinn. Jeg tok rett å slett det våte rispapiret og la det oppå noriarket så det kunne lime seg litt til hverandre. Det ble kjempegodt, jeg kunne spist det som snacks.

Jeg har prøvd denne oppskriften i to versjoner; en hvor jeg brukte olje i tofumarinaden og en hvor jeg brukte vann. Personlig syntes jeg versjonen med vann bedre fordi vi ikke lenger er så vant til fet mat, men du kan jo prøve deg litt fram. Det er mulig oljeversjonen er litt mer fiske-aktig. Det eneste var at skinnet trengte litt mer tid på å bli sprøtt.

I marinaden brukte jeg en tangflak-blanding, men du kan helt sikkert bruke annen tang eller et småklipt Noriark. Men vil anbefale på det sterkeste å prøve deg fram med ulike sorter tang, det er en kjempestor verden av nye smaker og ulike teksturer. Veldig sunt er det også selv om det anbefales å ikke spise for mye av det på grunn av høyt jod innhold.

Når det gjelder tofuen i denne oppskriften så synes jeg det funker best med den puddingaktige på en måte blanke tofuen (jeg mener ikke silketofu), ikke den hardere og tørrere versjonen som smuldrer opp når du brekker den opp Vi syntes røyketofu smakte best, da ble det veldig likt røkt torsk, men naturtofu funket også.

Bildene er fra to ulike ganger. Den ene gangen lagde jeg bare en rett blokk, den andre gangen prøvde jeg å lage formen på en fisk.

Så her kommer  oppskriften:

Røkt fusketorsk med sprøstekt «skinn»
Denne porsonen rekker til ca en familie på 4

Ingredienser:


Marinade:

3/4 dl olje eller vann eller en blanding
ca 1 ss tangflak
sitronskall fra 1/2 sitron
2 ss sitronsaft
litt røkt salt

hvit pepper etter smak

400 g røkt tofu 
2-3 rispapirark og en asjett med vann
2-3 noriark

Eventuelt olje til å pensle oppå rispapiret (eller bruk resten av oljen fra marinaden)
Salt og hvit pepper til å strø oppå rispapiret til slutt

Slik gjør du:

Lag marinaden i en stor bolle.

Skjær opp tofuen først i to (se på bildet under) og så i tynne skiver slik at det ligner på skivene i fiskekjøttet og legg det oppi marinaden. Forsiktig løft og vend tofuskivene slik at alle bitene har marinade på seg. Du kan sikkert la tofuen ligge slik en stund, men det er ikke nødvendig (jeg gjorde ikke det).

Forvarm ovnen til 200 grader, eller legg på litt ekstra tid hvis du prøver å spare strøm ved å først sette på ovnen når du setter inn «fisken».

Forbered rispapiret med å legge det i vann. Jeg bruker en flat asjett med vann til det.

Legg så tofuen på rekke, eller form det som en fisk på et stekebrett slik at det minner litt som fiskekjøtt.
IMG_5172

Legg så noriarkene med god margin over «fisken» så det dekker fisken og ett stykke utover, den trekker seg sammen når det blir stekt.

IMG_5173

Legg så rispapiret oppå, jeg river og deler noe av det opp litt slik at jeg får rispapir på det meste av noriarket. Til slutt pensler du med litt olje og eventuelt krydder.

Stek det i ovnen til «skinnet» er sprøtt. Tofuen trenger jo ikke stekes lenge egentlig, så litt avhengig av om du vil ha den sprø eller ikke kan du tilpasse stekingen. Jeg tror jeg stekte det i ca 20 minutter og satt det litt på grilling de siste minuttene for å få «skinnet» ekstra sprøtt.

Server med tilbehør etter smak. Vi lagde poteter hvit saus og grønnsaker til.

God appetitt!

20191016_183023

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s