Sprø seitan vinger

img_5005Disse vingene var super populære hos barna, og slo godt an hos de voksne også. Jeg tror ungene synes det er spesielt stas med noe man kan holde i og gnage på. De syntes også det var gøy å surre, eller kladde på deigen på pinnene. I tillegg var det faktisk ganske enkelt ihvertfall i forhold til å lage burgere eller andre steker. Hvis man ikke har lyst eller tid kan man droppe pinnen og bare lage kjøttstykker, det går helt fint.


Seitan er et helt fantastisk stoff som gir «kjøttet» laget av det en litt trælete og seig konsisten. Det høres jo ikke så digg ut når jeg skriver det sånn, men det er faktisk veldig godt. Seitan er hvetegluten, noe som kan høres kunstig ut, men man kan faktisk lage det selv ved å ta en vanlig hvetedeig og vaske den til bare hveteproteinet, also glutenet, er igjen. Men hvis man ikke har lyst til å gjøre det går det an å kjøpe seitan pulver. I forhold til de veganske ferdigproduktene er det ihvertfall vesentlig billigere, men også bedre synes familien min og jeg.


Når du blander og knar deigen må du ikke bli forskrekket over den merkelige konsistensen,- den er super seig og merkelig før den stekes. Men for å få til disse vingene må den være ganske tørr slik at man kan tøye den og dra den ut for å surre den rundt pinnene.


Da seitan ikke har noen spesiell egensmak må man krydre deigen ganske kraftig. Dette kan man selvfølgelig gjøre helt etter smak eller spesielle kryddere. Det kan sikkert være kjempegodt til en indisk rett å ha garam masala krydder i deigen for eksempel.
I denne oppskriften har jeg i tillegg lagt på et lite stykke rispapir på den øverste delen av vingen for å få et sprøtt skinn. Det ble faktisk veldig bra og gjør kjøttet saftig og skinnet ble virkelig sprøtt og deilig.
Man kan selvfølgelig servere dem med alt mulig av tilbehør. Denne gangen hadde vi gratinert potetmos med mais og salat til.

img_4971.jpgIngredienser
(ca 9 vinger)


3,5 dl vann
1 ts  psyllium husk (loppefrøskall)
1 ts sopp-pulver (malt tørket sopp)
2-3 ts buljong (jeg bruker gjær buljong)
250 g seitan pulver
3 ss kikertmel
1 ss gjærflak
2 ts eddik
1 ts sukker
1/2 ts pepper
1 ss paprikapulver
1/2 ss hvitløkspulver
ca 2 ark rispapir (kan droppes)
noen spiseskjeer olje og krydder etter ønske
ispinner eller andre pinner (kan droppes)


Slik gjør du:

1. Bland ut buljongen med sopp-pulver og psyllium husk  og de andre våte ingrediensene i vann, det gjør ingenting om det er ganske varmt hvis du trenger å blande ut buljongen.
Bland seitan pulveret med de andre tørre ingrediensene. Bland så alt sammen sammen og smak til. La det så stå ihvertfall 15 minutter.

2. Sett så ovnen på 200 grader. Sjekk at deigen er seig nok, hvis den er svampete og ikke lar seg dra lang må du ha i mer seitan pulver. Ta så en bit med deig og legg den rundt pinnen mens du drar deigen lang og snurrer den rundt. Når du har ønsket størrelse legger du den på et bakeblikk. Når alle vingene er ferdige tar du litt olje og pensler på oversiden av vingene og krydrer dem med ønsket krydder, for eksempel grillkrydder (jeg brukte paprika, hvitløkspulver og salt). Snu så vingene og gjenta prosedyren på den siden.


3. Hvis du ønsker sprøtt skinn på vingene dine tar du nå et ark med rispapir og klipper det i passende små biter. Jeg klipte små trekanter (pizzabiter). Så la jeg disse i en tallerken med vann og lot de bli myke før jeg la dem oppå hver vinge. Så penslet jeg olje og drysset med krydder oppå der igjen.


4. Sett stekebrettet i ovnen i ca 20-30 minutter eller til de har gyllenbrune skinn. Eventuellt kan du sette på grillen litt til slutt for å få enda sprøere skinn, men husk at både seitan og rispapir blir sprøere når det kommer ut av ovnen.


Da er det bare å ønske god appetitt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s