Lettvint Sitronkake i langpanne

20191109_130722Denne oppskriften er superenkel! Du trenger ikke  (eller du burde ikke)  bruke mikser, bare røre det sammen. I tillegg er det vel den beste sitronkaken jeg har smakt, og jeg har spist en god mengde med sitronkaker opp igjennom. Jeg ønsket meg alltid sitronkake på bursdagen min da jeg var barn, og denne kaka vil jeg si er enda bedre.  

Jeg har sikkert bakt den sikkert 15- 20 ganger og den blir alltid bra, alltid luftig og fin (bortsett fra en gang når jeg måtte flytte den midt under bakingen, da fallt den litt sammen). 

Ungene liker den kjempegodt og jeg har hatt den med på diverse tilstelninger på skolen og andre steder. Det er sjelden det er noe til overs. Den funker også til bursdager. Under ser du den som jeg hadde med i 70 års dag.

20190914_154814

Jeg har også farget den til ungenes bursdag. Da brukte jeg vegansk konditorfarge og farget deigen og glasuren (en gang med rødt for å få rosa og en med blå), i og med at den er såpass lys i fargen fungerte det veldig fint. Men da bør den ikke være laget med fullkornmel.

Den er kjempesaftig og har ordentlig kraftig sitronsmak. Det kommer av den ferske sitronsaften, men også av sitronskallet. Jeg har laget denn både med fullkorn hvetemel og med siktet hvetemel. Versjonen med siktet hvetemel blir lysere og smuler ikke så lett. Jeg kan ikke si akkurat hvor mye fullkorn mel jeg har brukt fordi jeg alltid blander ut halvparten av det siktede hvetemelet med fint sammalt fullkorn hvetemel, slik at vi vanligvis ikke lager mat med kun siktet hvetemel (jeg har det i en stor glassbeholder).

Det eneste som er litt tidkrevende med denne oppskriften er å rive skallet på sitronene og å presse saften. Hvis man har det veldig travelt en dag kan man jo bruke ferdig juice fra flaske, men jeg synes virkelig det lønner seg å ta de ferske sitronene.

Oppskrift på lettvint sitronkake i langpanne:

Ingredienser:

550 gram hvetemel (gjerne i blanding med finmalt sammalt fullkorn  hvetemel)
400 gram sukker
4 ts bakepulver
2 ts natron
2 sitroner (evt. 3 hvis du vil ha fersk sitronsaft i glasuren)
150 g olje (jeg brukte solsikke)
350 ml kaldt vann

Glasur
Her bruker jeg å variere litt, denne gangen (på bildene) lagde jeg en litt mer flytende og tynn glasur. Hvis du vil ha på strø kan du lage den litt tykkere og litt mer.

På bildene brukte jeg:
200 g melis
5 ss sitronsaft

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 grader. Og legg ut bakepapir i langpanna, eller smør den med olje/fett)
2. Riv skallet på sitronene oppi en stor bolle (pass på at du bare får med det gule), og press ut saften og ha den i en annen beholder.
3. Ha de tørre ingrediensen oppi den store bollen sammen med sitronskallet. Bland det gjerne med en visp da får du også ut mange av klumpene i melet.
4. Bland sammen sitronsaft vann og olje og ha det opp i det tørre. Nå er det viktig å jobbe litt raskt for sitronsaften reagerer nå med natronet. Rør rundt med en skje eller slikkepott, men ikke for lenge eller for mye da kan den bli seig. Det er bedre å ha litt melklumper (de forsvinner under bakingen) enn at du rører for mye. Ha den oppi langpannen med en gang og sett den i ovnen. I min ovn må jeg bake den nederst og i 20- 30 minutter til en stikkprøve kommer ut uten deig på, og den er litt gylden på toppen.
5. La den avkjøles og bland sammen melis og fordel oppå evt. strø etter smak.

En kommentar om “Lettvint Sitronkake i langpanne

  1. Tilbaketråkk: Sonja og Oskars sjokoladekake | Solveigs.blog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s