Vegansk rødbetsalat

Denne rødbetsalaten er veldig lettvint om du kjøper ferdig kokte rødbeter, men har du tiden så er det veldig deilig å koke de ferske, slik som jeg gjorde denne gangen. Av ferdigkokte rødbeter finnes det både de på glass og de i vakuumpakke i grønnsaksdisken. Jeg ville valgt de siste, om du ikke vil ha, eller får tak i ferske.

Rødbeter er en helt fantastisk grønnsak. Den bidrar til at oksygenopptaket i blodet bedres under trening, kan gi lavere blodtrykk, men ikke minst smaker veldig godt! I tillegg har den mange vitaminer og mineraler, blant annet jern som er veldig viktig for oss kvinner.

En annen fantastisk ting er at rødbeter er veldig fine å dyrke i Norge. Faktisk gjør det kalde klima at fargen blir ekstra intens. Den er også lett å dyrke selv (i følge internettet, jeg har ikke prøvd det selv) i hagen.

Denne salaten kan du lage med plante yoghurt eller vegansk majones. Jeg hadde ikke yoghurt igjen når jeg lagde den her, så jeg lagde en hjemmelaget majones, men jeg foretrekker egentlig å bruke yoghurt. Du kan jo også blande de to om du vil.

Det er jo litt tiltak å koke ferske rødbeter. Jeg må innrømme at de som regel ligger i kjøleskapet ganske lenge før jeg får ånden over meg til å gjøre noe med dem. Å koke ferske rødbeter tar ganske lang tid, opp til 2 timer!! Så jeg er veldig glad for min trykk-koker, da kan jeg redusere kokingen til 25 minutter. Det fine er at det er best å koke dem med skallet på, og så når det er ferdig kokt kan man avskrekke dem med kalt vann og ganske lett gni av skallet.

Vegansk rødbetsalat

Denne oppskriften inneholder veldig omtrentlige mengder, i og med at det avhenger veldig av størrelsen på rødbetene. Denne oppskriften gir en ganske stor familieporsjon, så hvis dere ikke er så mange i husholdningen lag halvparten.

Ingredienser:

 • ca 4 rødbeter, litt avhengig av størrelsen
 • 1 lite eple
 • en liten rødløk (sjalottløk, vårløk eller purre kan også brukes)
 • ca 3 dl naturell plante yoghurt*, vegansk majones, eller en blanding
 • 1 ss sitronsaft
 • smak til med salt og pepper
 • reddik spirer eller annen fersk urte/spire til pynt

*Hvis du bruker yoghurt og ikke majones kan det være lurt å smake til med litt sennep, sukker og litt ekstra sitronsaft, salt og pepper.

Slik gjør du:

 1. Hvis du bruker ferdig kokt rødbet kan du hoppe rett på punkt 2.
  Skyll og eventuelt skrubb rødbetene. Har rødbetene blader kan du la 5 cm sitte på for å forhindre at de blør (mister fargen).
  I trykk-koker: ha oppi dampinnsatsen med noen cm vann nederst, og legg oppi rødbetene. Kok dem på middels trykk i 25 minutter (litt avhengig av størrelsen på rødbetene). Legg dem i kalt vann til avskrekking, slik at skallet løsner lettere. Gni/dra så av skallet. Skjær av bladfeste og eventuelle andre stygge flekker.
  I vanlig kjele: La dem koke i vann i 1-2 timer avhengig av størrelse (stikk dem med en gaffel for å kontrollere at de er gjennomkokt). La dem ligge å avkjøles i kokevannet.
  Så kan du ganske enkelt dra/gni av skallet. Skjær av bladfeste og eventuelle andre stygge flekker.
 2. Skjær opp rødbetene i ønsket størrelse. Jeg liker å bruke mandolin først for å lage skiver og så hakke dem (se videoen). Jeg synes dette fungerer best når man skal ha det på brødskiva, men du kan selvfølgelig skjære bitene slik du selv liker dem. Dryss med salt og pepper. Ha det i en bolle.
 3. Fin-kutt løk og eple og ha det oppi bollen.
 4. Ha oppi majones/yoghurt, sitronsaft og krydder. Serveres på brød eller som tilbehør til annen mat.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s