Sikoriform med sopp og hvitløk

Trenger du også en immunbooster i den kalde halvdelen av året? Denne formen er veldig lettvint med få ingredienser, og allikevel masse smak.

Er du fan av hvitløk og fløte-type sauser kommer du til å like denne. Vi spiser den mest til pasta, men den passer sikkert også med annet tilbehør.

Sikori

Sikori har flere navn; julesalat, endive og sikori. Kanskje er jeg så glad i denne grønnsaken fordi min første kjærlighet var en fyr som het Sikori. Han var en søt liten Welsh ponni som jeg og venninna mi stelte med i flere år. Han, og en døla hoppe som het Jarill. Men det er en helt annen historie.

Sikori er egentlig en salat som er i slekt med løvetann. Disse salatene blir dyrket i mørket slik at den får den spesielle lyse fargen. Det er derfor dennes sesong er vinterhalvåret, oktober til april/mai, og grunnen til at den tidligere ble kalt julesalat. Den er ikke så veldig populær i Norge enda, men det burde den virkelig være. Den kan være veldig bitter, spesielt hvis den har fått lys, så vær nøye med å legge den et mørkt sted etter du har kjøpt dem.

Når den blir varmebehandlet endrer den seg i smaken og blir mer søt, og nesten smelter og løser seg opp i denne sausen, og gir en helt fantastisk aroma. Den er visst også veldig fin å grille.

Jeg spiser ikke sikori fordi jeg mener det er spesielt sunt, men fordi det er godt. Allikevel synes det er morsomt å finne ut av. Men jeg ble litt forrvirret da jeg prøvde å finne ut hva sikori har av næringsstoffer. Jeg tror problemet er at det finnes flere ulike typer sikori og at navnene blir brukt litt om hverandre. På Norske sider står det at sikori har masse vitamin K, og veldig få kalorier. På tyske og engelske sider står det at den har masse folat (mer enn tomat), vitamin C, vitamin A (betakaroten) og diverse andre vitaminer og mineraler. Det skal også være veldig bra for immunforsvaret og for fordøyelsen på grunn av bitterstoffene.

Sopp

Vi spiser ganske mye sopp her i huset, og en av våre favoritter har vist seg å være østerssopp. Den smaker utrolig godt, og har også litt av utseende til biffstrimler hvis man skjærer dem i striper. De er også veldig sunne. De har B vitaminer, folsyre og D vitamin i tillegg til mineraler, blant annet jern. For sjampinjonger gjelder noe av det samme, men andre mengder. Forresten, har du noen gang stått foran sopp og blitt avskrekket av kilosprisen? Det gjorde jeg ofte før, men siden sopp er veldig lett så får du veldig mye sopp for grammet.

Hvitløk

Her i huset er vi helt gale etter hvitløk, tilogmed ungene. De elsker hvitløksdressing og hvitløksbrød/baguette. Og når det smaker så godt så gjør det ikke noe at den også er sunn. I Tyskland blir den kalt vidunderknollen. Den virker både mot og forebyggende mot hjerteproblemer og forkalkninger i blodårene. Den er forebyggende mot kreft og forsinker veksten av kreftceller. Den senker også blodsukkerverdier hvis den blir spist jevnlig og virker mot virus og sopp.

Så det finnes mange grunner til å prøve denne oppskriften. Her kommer den:

Sikoriform med sopp og hvitløk

 • 8-9 stk sopp (jeg brukte halvparten sjampignon og halvparten østerssopp)
 • ca 300 g sikori
 • 5 hvitløksfedd
 • 7 dl plantemelk (jeg bruker soja i denne) reduser mengden melk om du ønsker en fastere konsistens, jeg liker den som en saus)
 • 2-3 ss kokosmelk (kan sløyfes, eller erstattes med en skje ekstra maisena)
 • 1 toppet spisskje maisena
 • 1 toppet spiseskje buljong
 • 1 spiseskje persille, gjerne fersk
 • vegansk parmesan på toppen (se oppskriften min på hjemmelaget parmesan), kan også droppes, eller erstattes med brødsmuler og krydder

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 200- 250 grader, avhengig av hvor lang tid du ønsker å bake den på.
 2. Skjær opp sopp og sikori og legg det opp formen. Press eller skjær opp hvitløk og ha det oppi. Bland melk, buljong og maisena og ha det i formen og bland.
 3. Ha eventuelt over parmesan. Hvis du ikke har så lang tid kan du du vente med å ha over parmesanen, og sette den i ovnen først, og etter ca 15 minutter rører du i den og så strør over parmesanen. Hvis du har god tid kan du strø over parmesanen nå.
 4. Sett formen i ovnen i ovnen på mellom 200 og 250 grader. Tiden vil variere fra ca 45 minutter til 1 time og 30 minutter avhengig av hvor gjennomstekt du ønsker sikorien. Jeg liker den best når sikorien er veldig godt gjennomstekt.
 5. Server med fullkornspasta eller poteter med salat til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s