Stor familieporsjon vegansk bolognese

IMG_3461.jpg

Vegansk bolognese med fullkorn spagetti

Stor familieporsjon vegansk bolognese
Denne oppskriften er kjempegod og full av godt kamuflerte grønnsaker så ingen barn rynker på nesen.

Jeg lager alltid store porsjoner når jeg lager bolognese saus. Så mye at vi kan spise det flere dager på rad. Allikevel holder den sjelden mer enn to dager til vår familie på fem pasta-elskende mennesker. Den er også veldig fin å servere hvis man har besøk.

Det som er så genialt med tomatsaus er at man kan bruke det til forskjellige ting, i tillegg til at man kan fryse den ned. Hos oss er den naturligvis en favoritt til fullkornpasta, men man kan også fint ha den på pizza, i lasagne på couscous eller quinoa. Man kan selvfølgelig også servere den som suppe med maccaroni, bare bruk mindre eller ingen tomatpuré, og bruk litt mer vann.

Grønsakene
Denne versjonen lagde jeg ved å kjøre grønnsakene og tofuen i kjøkkenmaskinen, men det er selvfølgelig ikke nødvendig, man kan helt fint kutte eller raspe grønnsakene. Men jeg synes faktisk at smaken blir ekstra god når man gjør det på den måten, akkurat som at smaken kommer mer fram. At det går fort gjør jo heller ikke noe.

I tillegg blir konsistensen veldig fin og kremet. Ungene tror jeg ikke en gang er klar over hvor mye grønnsaker de spiser i denne sausen, for man ser dem virkelig ikke. Jeg brukte gulerøtter og squash denne gangen, men jeg tar som regel det jeg har liggende. Jeg har laget slik saus med for eksempel sellerirot og/eller kålrot noe som også blir veldig godt. Ta det du har, og man kan fint bruke grønnsaker som ikke lenger ser så bra ut, det gjelder også tomater!

Tofu
Tofuen blir også veldig kjøttdeig aktig når man kjører den i maskinen, men man kan selvfølgelig også smuldre den og mose den med gaffel.

IMG_3449.jpg

Tofu

Jeg brukte en pakke tofu denne gangen, men man kan fint bruke to hvis man ønsker mere «kjøttdeig» og eventuelt redusere grønnsaksmengden litt. Man kan også bruke tørket soya kjøtt, men min og ungenes favoritt er helt klart tofu. Jeg har også laget denne sausen med sopp i stedet for soyakjøtt. Det blir også veldig godt, og ser faktisk også veldig likt ut, siden du da også kan kjøre soppen i maskinen, så den ser ut som kjøttdeig. Dette er et godt alternativ om man ikke ønsker eller tåler soyaprodukter. Det jeg blir litt usikker på med sopp er om det er lurt å lage soppretter som skal varmes opp igjen senere, men er du usikker på det får du redusere (halvere) oppskriften så det ikke trenger å varmes opp på nytt. Selv prøver vi å bruke litt tofu så ofte vi kann. Det inneholder godt protein og mye kalsium. Vi passer på å bare bruke soyaprodukter hvor soyabønnene blir dyrket i europa.

Sukker
Du kan også helt fint bruke annen søtning enn sukker, for eksempel agave. Du kan også kjøre svisker sammen med grønnsakene så får du søtning gjennom det.

Urter
Om vinteren bruker jeg tørkede versjoner av urtene, om sommeren ville jeg brukt ferske fra hagen, og ville da justert opp mengden noe.

Min «secret ingredient» i denne sausen er raspet appelsinskall. Denne gangen hadde jeg oppi skallet fra ca en halv appelsin, men det syntes jeg ble litt mye, enda ingen av de andre klagde på det. Det gir sausen en helt spesiell frisk smak!

IMG_3454.jpg

Stor familieporsjon vegansk bolognese

nok til å mette ti personer, eller fem personer to dager

Ingredienser:

4 løk
4-5 hvitløk
1 bit Tofu ca 200 gram
1 liten squash
ca 4 gulerøtter
2 spiseskje eddik (helst balsamico)
1 spiseskje oregano 
1/2 teskje rosmarin
1 teskje malt koriander
1 spiseskje persille
1/2 teskje grov fersk kvernet pepper
1 ts salt (kan droppes)
2 bokser hakkede tomater + vann som jeg skylder ut boksene med ca 1/2 liter
2 buljongterninger eller skjeer buljong etter smak (kan reduseres hvis du ønsker mindre salt)
2 spiseskjeer sukker 
1 spiseskje maggi eller soyasaus
1 spiseskje liquid aminos eller soyasaus
ca 6 spiseskjeer tomatpuré avhengig av hvor mye vann du har brukt
litt raspet appelsin- eller sitronskall
Færske basilikumblader til pynt

Fremgangsmåte:

  1. Skrell løk og hvitløk og kjør dem i kjøkkenmaskinen til de er finhakket. Ha det så over i en stor kjele, og sett plata på ganske høy varme. I og med at løken er kuttet så fint så vil den gi fra seg mye veske. Når eller hvis vesken damper vekk så ha i litt vann en spiseskje av gangen så det ikke brenner seg eventuelt flere ganger til løken begynner å bli myk.
  2.  I mens løken steker maler du tofuen i maskinen eller smuldrer den opp og setter den til side.
  3. Skrell og skjær gullerøttene i to eller mer (avhengig av størrelsen på kjøkkenmaskinen din), vask og skjær opp squashen i grove skiver og la maskinen kutte det til en slags kornete masse (se bildet over).
  4. Ha tofuen og de andre grønnsakene oppi gryta og la det stå å dampe en stund til det ikke kommer mer saft. Hvis det begynner å brenne seg, og grønnsakene enda ikke har begynt å bli litt myke, ha oppi litt vann, ca en spiseskje om gangen.
  5. Ha i eddik, urter og krydder og la den koke inn og fordampe. Ha i de hakkede tomatene. Skyll ut boksene så du får med deg all tomatsausen.
  6. Ha så i buljong, soyasaus og liquid aminos og la det koke opp.
  7. For å få en litt mer kremet og jevnet konsistens ha oppi så mye tomatpurré du ønsker, jeg brukte ca 6 spiseskjeer (det kommer litt an på hvor mye vann du brukte til å skylle ut boksene).
  8. Ha til slutt i appelsin eller sitronskall, eller litt av begge deler.
  9. La det stå å koke, gjerne lenge for å få mer aroma. Det er nok fullt mulig å spise den etter ti minutters koking, men jeg anbefaler å la den koke opp imot en time.
  10. Serveres for eksempel med fullkorn spagetti og pyntes med ferske basilikumblader og hjemmelaget cashew-«parmesan». God appetitt!

IMG_3458.jpg

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s