Hjemmelaget havremelk

IMG_3508.jpgVi bruker som regel ikke å drikke plante-melk, men vi bruker det i frokostblanding, smoothies, is, matlaging og baking. Havremelk er helt klart favoritten av plantemelk her hjemme, både kjøpt og hjemmelaget. Vi er fem i familien, så det blir fort en liter melk som går med om dagen.

Det er ikke alltid vi har tid til å lage det selv, men siden det er utrolig mye billigere, så lønner seg virkelig. I tillegg sparer vi veldig mye avfall!  Jeg har prøvd å lage hjemmelaget havremelk flere ganger i løpet av de siste årene, men blitt skuffet og gitt opp gang etter gang. Det ble for det meste uspiselig. Enten fryktelig slimete eller fryktelig melete. I tillegg var mange oppskrifter veldig tidkrevende. Men etter mye leting på nettet og mange, mange omganger med utprøving kom jeg fram til denne oppskriften og metoden. Jeg kan ikke skryte på meg at den smaker bedre enn kjøpe-melk, men sparte kroner og mindre forpakning veier opp for det synes jeg.

Denne hjemmelagde melka egner seg ikke til å varme opp. Man kan for eksempel ikke lage varm kakao eller bruke den i sauser, da vil den bli slimete. Men til frokostblandig funker den veldig bra og faktisk spesielt godt i brød. Lagde myke pitabrød med den forleden og det ble utrolig bra!

Når det gjelder søtning har jeg prøvd litt forskjellig. For eksempel agavesirup, sukker, stevia og dadler. Agavesirup funker veldig bra, men er litt vanskelig å røre ut i den kalde melka. Steviadråper er helt klart det letteste, men mannen min liker ikke smaken. Prøv deg fram. Jeg bruker også litt vaniljesmak. Man kan sikkert bruke forskjellige vaniljeprodukter. Det eneste som ikke går som jeg har prøvd er vanlig vaniljesukker,- det blir bittert.

Når det gjelder saltet så prøvde jeg de første gangene å kutte det ut, fordi vi generelt prøver å begrense saltinntaket. Men da smaker det rett og slett ikke melk. Til frokostblandingen gikk det an, men ikke til å drikke.

Når det gjelder konsistensen så har vi nok etterhvert vennet oss litt til den melete smaken. I tillegg tenker jeg at det er mye godt i det melet og at det er litt synd å kaste det. Men liker du ikke det så kan du la den stå til den har satt seg og du ser avlagring på bunnen. (Noen ganger blir den veldig vannaktig på toppen når den har stått litt. Jeg vet ikke om det er avhengig av hvordan man siler den eller om man bare må passe på å treffe riktig tidspunkt. Man må kanskje ikke la den stå for lenge….) Hell så melka over i en annen flaske eller beholder uten å røre om eller riste først. Da vil du se «melet» ligge igjen nederst i flaska eller kanna.

Når det gjelder utstyr så bruker jeg en nøttemelkpose som jeg har kjøpt. Denne bruker jeg først, eller inni (for å slippe å sile i flere omganger) en enda finere pose for å fange opp det groveste. Utenpå nøttemelkposen har jeg en hjemmelaget pose som jeg sydde av finvevde dobbeltlags gaskluter. Men jeg har også brukt et kjøkkenhåndkle eller en finmasket sil. Her må du nesten prøve deg litt fram, men jeg synes ikke det blir bra nok bare med nøttemelkposen, men dette kommer jo veldig an på hva du vil bruke melka til og hvordan du liker den. I tillegg bruker jeg en blender/kjøkkenmaskin, kjele, sil og en kanne eller flaske til å ha melka i etterpå.

Havremassen som blir til overs i posen håndkledet eller silen bruker jeg i brøddeig eller annen bakst. Man kan sikkert lage grøt av den også.

 

2 liter hjemmelaget Havremelk søtet med dadler:

Ingredienser:

2 dl hel havre
kokende vann til å legge havren i bløt
ca 4 dadler eller etter smak
ca 1,8 dl kalt vann
1/2 strøken teskje salt
eventuelt noen dråper vanilje søtning (jeg bruker stevia dråper med vaniljesmak).

 

Slik gjør du:

1. Ha havren i en egnet beholder og hell kokende vann over så vannet dekker havren med noen centimeter. La det så stå minst to timer, over natta eller lengre. Litt avhengig av hva slags dadler du har, er det lurt å legge disse også i det kokende vannet og la dem stå. Jeg bruker som regel soft versjonen og da er ikke det nødvendig.

2. Når du har latt havren og evt dadlene stå lenge nok tar du en sil og skyller havren godt gjennom. Ta ut dadlene mens du gjør det, så ikke de løser seg helt opp.

3. Ha så havren og dadlene oppi blenderen. Ikke ha oppi alt vannet med en gang (eksplosjonsfare :-))! Jeg har oppi bare litt først og så sper jeg på mer og mer. Min maskin tar ca en liter før den renner over, så jeg har ikke oppi mer enn det før jeg siler. Jeg lar den gå en god stund, sikkert fem minutter, men dette kan sikkert variere veldig avhengig av maskinen din.

4. Hell blandingen oppi melke-posen eller silen. Du kan la den stå å gå selv først, og så vrir du og skviser ut resten av væsken.

5. Hell melka over i en kanne og tilsett resten av vannet, eventuelt kan du nå tilpasse konsistensen med mengden vann. Smak den så til med salt, søtning og vanilje.Resten av vannet heller jeg oppi melkeposen eller oppi til slutt. Slik kan du også smake deg litt fram til konsistensen du ønsker.

Ønsker du en mindre melete konsisten kan du la melka stå litt i kjøleskapet til «melet» har synket til bunnen og helle over melka i en annen beholder så ikke melet blir med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s