Amarantbarer,- sunt godteri med masse jern.

Dette er min beste oppskrift til sunne søte snacks med masse jern og mange andre sunne stoffer. Ungene elsker dem hvis jeg dropper ingefæren. Selv lager jeg disse når jeg får mensen for å fylle opp jernlagrene mine, ha mindre vondt i magen, og stille mitt søtsug.

Er du som meg som blør masse under menstruasjonen og har uutholdelige smerter? Disse barene gjør dagene litt lysere og sørger samtidig for å fylle opp mine jernlager. I tillegg har det blitt vitenskapelig bevist at ingefær virker like godt som smertestillende.

Her har jeg laget de som små hauger istedet for barer. Da bare helte jeg massen ut på et bakepapir og brakk dem litt fra hverandre etterpå.

Disse snacksbitene kan lages som små hauger eller som barer. Du kan ha oppi andre ting enn det jeg har, for eksempel nøtter, andre poppede produkter, flak eller tørket frukt. Disse har jeg laget spesielt med tanke på et høyt jerninnhold.

Amarant

I vår familie spiser vi amarantfrø hver dag. Vi har det blandet i frokostblandingen vår i poppet versjon, det er både godt og kjempesunt. Faktisk var det legen vår som anbefalte oss å passe på å spise det når jeg sa at vi var usikre på om vi fikk i oss nok jern. Etter det har vi passet på å få det i oss daglig. Hvis du ikke har ferdig poppet amarant så er det relativt lett å poppe frøene selv, men det tar litt tid. Ta da en teskje av gangen oppi en varm kjele, rist én gang og ta de ut av kjelen.

Amarant kommer fra sør og mellomamerika og det blir antatt at dette frøet stod for ca 80 prosent av kaloriinntaket hos Aztekerne før Spanjolene kom. I tillegg hadde det en viktig plass i det religiøse livet og ble derfor forbudt av Europeerne. Først på 1970 tallet ble kornet gjenoppdaget og blir nå både dyrket og spist i hele verden, tilogmed i Norge. Mange har denne planten som prydplante i hagen (det finnes mange ulike typer, vet ikke om alle kan spises), og er hardfør og lett og dyrke.

Amarant er også gluten fri, og har komplett protein i tillegg til mange mineraler og vitaminer.

Gresskarfrø

Gresskarfrø er også daglig på spiseplanen vår.  De har et mye høyere innhold av mineralene kalium, magnesium, sink og jern enn andre nøtter og frø. Vi spiser disse også i frokostblandingen vår, men de smaker også veldig godt i pesto, på salaten og rett og slett som snacks. Ungene elsker dem saltede. En håndfull dekker nesten 40 prosent av en voksens behov om dagen, så det er en lett måte å få i seg nok jern på. Hvis du, eller barna dine synes de er for store å tygge, så kan du hakke dem i mikseren eller kjøre de nesten til mel om du vil å blande det i frokostblandingen.

Ingefær

Ingefær har etterhvert flere vitenskapelig beviste effekter, blant annet på menstruasjonskramper. En dobbelt-blind studie fant ut at ingefærpulver funket like bra som ibuprofen. I en annen studie fant de at ingefær reduserte smerter også over tid, at etter andre syklusen med ingefær pulver ble smertene redusert enda mer. Videre har ingefær blitt bevist å være betennelsesdempende og smertelindrende ved for eksempel migrene.

Alternative ingredienser

Jeg har laget disse barene med ulike ingredienser. Du kan med fordel lage dem med havregryn, cranberrys, solsikkefrø, puffet ris, eller andre puffede produkter, kakaonibs, krydder (nellik, kardemomme, kanel), eller nøttesmør. Bruker du nøttesmør blir barene litt mer myke og seige.

Du kan også bytte ut rissirup med sukker eller agavesirup, men jeg er usikker på om det er andre tempereaturer for karamelliseringen da.

Karamelliseringen

Dette er det eneste som er litt vanskelig med denne oppskriften. Vær veldig forsiktig, sirupen må bli kjempevarm. Det er absolutt lettest hvis du har et termometer, men hvis du ikke har det kan du ta tester sirupen underveis ved å ta en kald skje og dryppe en dråpe på den.

Det er mye lettere å sjekke hvis du har termometer. Jeg har brukt å varme sirupen til rundt 125 grader, da blir barene sprø og litt harde. Varmer du det mindre, eller har oppi nøttesmør blir de mykere og seigere, noe som også smaker veldig godt.

Amarantbarer:

Ingredienser:

  • 1 dl rissirup
  • 1 1/2 dl poppet amarant
  • 1 håndfull rosiner
  • 1 håndfull valnøtter brutt opp i litt mindre biter
  • 1 håndfull gresskarfrø
  • eventuelt 1 bit (på størrelse med det ytterste leddet av lillefingeren min) raspet ingefær, dette kan sløyfes eller du kan også bruke ingefær pulver

Slik gjør du:

  1. Mål opp 1 dl rissirup og ha det i en kjele. Ha oppi ingefær om du bruker det. Varm opp til det koker. Demp så temperaturen og la det koke til ca 120 grader, bruk steketermometer om du har. Ønsker du mykere barer kan du prøve med 115 grader. Test eventuelt på en kald skje eller lignende til du finner riktig karamelliseringsgrad.
  2. Mål opp og bland de andre ingrediensene og ha de oppi kjelen med sirupen når den er klar, og rør raskt rundt og ha den raskt over i en form eller på et bakepapir. Hvis du vil trykker du massen litt sammen, men pass på,- det er veldig varmt i starten. Hvis det er veldig varmt og klebrig kan du ta et bakepapir og en gryteklut over og så trykke den sammen.
  3. Avhengig av karamelliseringsgrad bør den nå i kjøleskapet. Hvis du har karamellisert den på høy grad trenger du ikke det.
  4. Når de er stivnet tar du dem ut av formen eller skjærer dem opp etter ønske i mindre biter eller i barer.

Hvor lenge de holder seg har jeg aldri funnet ut, fordi de alltid er spist opp etter maks to dager.

Happy munchies!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s