Tofurøre: Vegansk eggerøre

Her kommer oppskrift på vår favoritt på søndags formiddager. Det er Sindre, vår eldste sønn som vanligvis lager denne frokosten til oss (det er også han som lager den på videoen). Til og med ungenes overnattingsbesøk liker det, og flere har spurt etter oppskriften.

Denne gangen serverte vi det med brød, tangbacon og tomatbønner. Tangbacon lager vi ikke alltid, men det er en morsom måte å få i seg tang. Vi bruker I sea bacon fra Seamore. Det blir skikkelig sprøtt og godt hvis man steker det i litt olje, og ja det smaker faktisk bacon, selvom det ikke er tilsatt noen verdens ting. Et lite fiskeaktig hint kommer av og til, men det er veldig lite. Jeg vil her gjerne også legge til at vi har kjøpt alle produktene med egne penger, vi har ikke fått noe av noen eller blitt sponset. Noen ganger bruker vi isteden sprøstekt røyketofu, pølser, eller nøyer oss med eggerøre og tomatbønner. Tomatbønner er skikkelig populært i huset her.

Sindre lager søndagsfrokost

Hva slags tofu du bruker er viktig i denne oppskriften. Det beste synes jeg er å bruke den litt geleaktige versjonen av vanlig tofu, og så ha opp litt silketofu helt til slutt som blir veldig likt eggehvitte. Men det funker med bare vanlig tofu også. For ikke så lenge siden fikk jeg kjøpt fersk tofu på en asiatisk butikk, og det var så utrolig mye bedre enn den vakuumpakkede man får på vanlig butikk. Den hadde nesten ingen bismak. Så har du tilgang på det så er det veldig å foretrekke.

Hvordan du vil like tofurøren din har det sikkert litt med hvordan du likte din vanlige eggerøre. Jeg liker eggerøre gjerne litt myk og lite stekt, derfor bruker jeg litt plantemelk oppi for å gjøre tofuen litt ekstra myk. Derfor blir min tofurøre egentlig kokt og ikke stekt.

For å få «egge» smak på tofuen bruker vi et type salt som heter «kala namak» som er et tradisjonelt indisk salt som er forkullet. På pakken som jeg har står det at det inneholder Steinsalt (himalaya salt) og harad frø, og at det blir laget i Punjabfjellene i Pakistan. Saltet blir varmet til 900 grader og kokt på den temperaturen i 36-48 timer. I India brukes det visst i fruktsalat, chutneys, raita og så videre. Det lukter virkelig sterk av svovel/egg.

Gurkemeie bruker jeg i denne oppskriften egentlig for å få fargen, men gurkemeie er også kjempesunt. Dr Greger har det med i sin «Daily Dozen» liste, så jeg prøver å få i meg selv og ungene litt gurkemeie hver dag. Det er heldigvis ikke så vanskelig fordi ungene (og jeg) liker faktisk å strø det rett på maten. Jeg har det i kaffe og müsli og i mange sauser. Man må bare ikke ha oppi for mye, da blir det veldig bittert. Det er forresten vitenskapelig bevist at gurkemeie virker mot kreft (demper carsinogener), og er betennelsesdempende blandt annet. Hvis du er interessert i mer av forskningen bak dette og er god på engelsk kan du se på denne samlingen av videoer.

Tofurøre

200 g tofu
1/2 ss kala namak salt
1/2 ts gurkemeie
ca 1/2 dl plantemelk
frisk malt pepper etter smak
litt gressløk, fersk eller tørket

(for en ekstra god røre: ha i noen spisesekjeer silketofu helt til slutt)

Slik gjør du:

Smuldre opp tofuen i en panne eller kjele. Jeg liker å ikke smuldre den veldig, slik at det er noen litt større biter innimellom. Skru på middels varme og ha på krydderne, og hell så over litt melk. Du kan gjerne ta litt melk om gangen så det ikke blir for mye. Kok det så til krydderne har kokt godt inn i tofuen og du har ønsket konsistens.
Server med varme tomatbønner, godt brød og tangbacon, eller det du liker selv! Så ønsker jeg deg en varm og god start på dagen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s