Oljefri fullkorn eplekake, vegansk.

Dette er min favoritt-eplekake om dagen. Den er saftig fordi den har har masse epler i seg, og er lett å lage. I tillegg får den en slags marengsaktig sprø skorpe på toppen. Jeg har servert denne til barn og voksne og alle har elsket den.

Jeg må innrømme at jeg er en skikkelig kakemons. Så da vi ble veganere lurte jeg veldig på hvordan det ville være å bake kaker uten melkeprodukter og egg. Men til min store overraskelse så var det faktisk mye lettere å bake vegansk. De fleste oppskrifter er uten miksing og uten spesielle erstatningsprodukter.

Hvorfor har jeg kuttet ut oljen? Olje er et produkt som (som regel) blir laget ved bruk av kjemikalier. Det er sunnere enn smør og annet mettet fett, men bra for oss og miljøet vil det nok aldri bli. Derfor prøver jeg å kutte ut all olje og fett så langt det går. Vi får i oss nok fett ved å spise nøtter, frukt og grønnsaker. I denne kaken er det jo også nøtter, derfor ville det blitt feil å si at den er fettfri. I stedet for olje har jeg brukt eplemos. Det eneste fettet jeg bruker er for å smøre formen, men det kan du kanskje også droppe om du bruker en silikonform, eller legger bakepapir i bunnen. Dette til tross så er nok ikke dette heller helsemat, men den er nok litt mindre usunn.

Jeg bruker å ha i ganske mye krydder i denne kaken. Så det blir nesten en krydder-eplekake. Egentlig er det jo tradisjonellt kanel som brukes i eplekake, men siden mannen min er allergisk mot det, så bruker jeg andre krydder. Det kan være kardemomme, nellik, ingefær, stjerneanis, allehånde, eller en blanding av disse.

Det eneste jeg har hatt litt problemer med med denne kaken er at det kan være litt vanskelig å vite om kaken er ferdig. Den kan se ferdig og veldig fin ut på toppen, og til og med kakestikken kan komme ut ren og fin, men så kan den fortsatt være ufærdig i bunnen, selvom den står nederst i ovnen. Desverre så er det ikke mulig å steke fettfrie kaker på like høy varme som kaker med fett, så derfor må man være litt ekstra tålmodig når det gjelder stekingen.

Oljefri fullkorn eplekake, vegansk

Gir en ganske flat kake i en 28 cm stor rund form. 12 stykker.

 • 4 dl sammalt hvetemel
 • 1 1/2 ts natron
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts kanel eller andre krydder som kardemomme, nellik, ingefær, stjerneanis, allehånde, eller en blanding av disse
 • en kvivspiss salt
 • 1 1/2 dl sukker + litt til å strø oppå
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 dl hakkede mandler
 • 2 epler
 • 1 dl eplemos (+ et par dråper sitronsaft)
 • 1 1/2 dl aquafaba (kikertvannet fra en boks med kikerter)
 • 1 ts flytende steviasøtning

Slik gjør du:

 1. Smør en form, eller kle den med bakepapir (jeg brukte en rund form med 28 cm diameter).
 2. Skrell eplene og skjær de opp i passende biter og legg de i en bolle. Har du sitronsaft kan du ha noen dråper av dette på eplene nå.
 3. Sett ovnen på 175 grader.
 4. Bland det tørre i en bolle.
 5. Bland eplemos, aquafaba og stevia sammen med eplene.
 6. Ha epleblandingen oppi melblandingen og rør om. Pass på å ikke overdrive røringen for da kan kaka bli seig. Deigen blir relativt fast.
 7. Hell deigen i formen og fordel den jevnt.
 8. Strø over sukker og krydder (du kan bruke sukker og kanelblanding om du vil)
 9. Sett kaka på nederste rille i ovnen. I ovnen min må den stå i 45 minutter, men jeg misstenker at min ovn er relativt svak, kanskje du bør se etter den etter 35 minutter. La den stå til overflaten er brun og sprø, og kakestikken kommer ut tørr.
 10. La den avkjøles litt, men den er veldig god mens den er litt varm. Kan gjerne serveres med litt vegansk vaniljeyoghurt ved siden av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s