Tangbiter i tomatsaus, vegansk Tomatsild

Denne oppskriften smaker utrolig likt den tradisjonelle tomatsilda. Selv omni- venner og familie har blitt veldig positiv overrasket.

Jeg ble inspirert til å lage denne tomat»silda» da jeg i en venns påhør nevnte for mannen min at jeg hadde lyst til å lage en vegansk versjon av tomatsild til jul. Vennen lo litt og spurte hvordan jeg skulle få til det, som om det var umulig. Da slo selvfølgelig konkurranse innstinktet mitt inn. Men å finne opp en ny oppskrift er som regel en ganske frustrerende prosess hvor man ender opp med å lage ganske mange mer eller mindre uspiselige greier. Derfor kviet jeg meg en god stund før jeg satte i gang. Etter noen dager med fundering hvordan jeg skulle gjøre det tok jeg endelig mot til meg og prøvde det jeg hadde i hodet, og til min store forundring ble det kjempegodt på første forsøk! Derfor må jeg bare dele den med dere!

Denne «silda» er hovedsakelig laget av noriark, solsikkefrø og piniekjerner.  Første gangen jeg laget oppskriften brukte jeg en blanding av wakame, bacon-tang og sukkertang til kremen som jeg smører i noriarkene. Den andre gangen og i denne oppskriften brukte jeg et noriark som jeg klipte opp, bare for enkelhetens skyld. Hvis du har annen tang er det helt greit å bruke den.

Siden tang er veldig sunt prøver jeg hele tiden nye oppskrifter for å «lure» i oss mer av den, og det er helt utrolig hvor mye morsomt man kan lage med det. Det finnes til og med bacon tang som man kan steke i olje og som blir sprøtt og smaker som bacon (heter Iseabacon),- noe som er veldig fint til  søndagsfrokostens tofurøre.

I tillegg finnes det spagetti tang og mange andre og ulike sorter. Hvis du har prøvd det en gang og syntes det smaker for mye fisk (eller kanskje man skal si tang, for fisken smaker nok fisk fordi den har spist tang), så ikke gi opp, bare prøv deg fram med ulike sorter.

Ingredienser:

Krem:
1 dl solsikkefrø
50 g piniekjerner
1 dl kokte linser (jeg brukte brune)
1 noriark
3 ss sojasaus
3 ss næringsgjær

ca 3- 4 Noriark til å smøre kremen på

Tomatsausen:
1 1/2 dl tomatpure (1 liten boks)
2 1/2 dl sukker
1 dl epleeddik
2 ss næringsgjær
2 laurbærblad
løk etter smak (jeg brukte fire små sjallottløk)

Slik gjør du:
1. Ha solsikkefrø og piniekjerner i en kuttemaskin og kjør til det er finmalt. Ha så i de andre igrediensene til kremen og kjør det til en jevn masse.
2. Ta en slikkepott eller lignende og smør kremen i et tynt lag på noriarket og brett det sammen. Lim eventuellt enden av noriarket sammen vet å våte fingrene og trykke bladet ned. Skjær det så opp i passende biter og legg det i et glass eller i en skål eventuellt lagvis med løk.
3. Lag tomatsausen og hell den over bitene.

3 kommentarer om “Tangbiter i tomatsaus, vegansk Tomatsild

    • Hei! Ja det er mye sukker. Jeg brukte en tradisjonell oppskrift på sausen fordi jeg ville ha mest mulig autentisk smak. Jeg har også prøvd å bytte ut litt av sukkeret med agavesirup, og det gikk fint, ble bare litt mer flytende. Men hvis du ønsker mindre sukker/søtning så tenker jeg at man kunne brukt mindre eddik også. Bare husk at den ikke holder seg så lenge.

      Liker

  1. Tilbaketråkk: Tangbiter i sennepssaus | Solveigs.blog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s