Veganske fettfrie lussekatter

Disse lussekattene er laget med fullkornsmel og med eplemos istedet for fett. Kjempegod oppskrift som er veldig populære, både å spise og å bake. Ungene elsker dem!

På et tidspunkt da vi prøvde å sette oss inn i ernæring så lovte jeg meg selv at jeg aldri mer skulle lage noe med bare hvitt mel lenger. Så det jeg begynte å gjøre var å blande samalt fullkornmel sammen med vanlig siktet hvetemel i en stor krukke, slik at det er umulig for oss å bruke rent siktet hvetemel. Derfor er det litt vanskelig for meg å si akkurat hvor mye fullkorn jeg har i oppskriftene mine.

Dette er en grunnoppskrift som jeg bruker til å lage både lussekatter og annen søtbakst. Den kan også med fordel lages kvelden før og stå i kjøleskapet og kaldheve.

Selv hvis jeg lager annen søtbakst liker jeg å ha oppi ganske mye gurkemeie, for det er så veldig sunt. Jeg baker denne også alltid med en viss andel fullkorn, og det funker veldig bra. Jeg har også brukt speltmel.

De kan også veldig lett bli laget til snurrer. Da tar jeg å kjevler ut en del av deigen og smører den med olje/margarin og strør på sukker og kanel og eventuelt mandler.

Veganske fettfrie Lussekatter

gir ca 32 stykker

Ingredienser
ca 850 gram mel+ til utbaking, eventuelt med halvparten eller mer fint fullkornmel (sammalt hvetemel)
1,5 pose tørrgjær (til 750 g mel etter pakningen)
2 dl sukker
litt salt
1 ts gurkemeie (eller 1 gram safran)
1 ts bakepulver
2 dl eplemos (helst sukkerfri)
3 1/2 dl sojamelk (jeg bruker kald melk og lar deigen stå i flere timer, hvis du ønsker rask heving varmer du melka først)
Rosiner
Aquafaba eller plantemelk til pensling

Slik gjør du:

  1. Mål opp mel og bland med resten av de andre tørre ingrediensene. Bruker du fersk gjær må du først løse den opp i melka.
  2. Mål opp eplemos og bland den med melka. Hvis du ønsker rask heving så må du varme veskeblandingen til håndvarmt (viktig at det ikke er varmere!)
  3. Bland sammen og kna deigen godt med hendene til den henger godt sammen. Ha eventuelt oppi litt og litt mel til den ikke er klissete lenger.
  4. La den så stå til den minst er dobbelt størrelse, gjerne mer. Den kan med fordel også stå i kjøleskapet over natta og heve. Du kan også brette den «ned» flere ganger underveis, det gjør faktisk at den hever ekstra godt.
  5. Når deigen har hevet til minst dobbelt størrelse kan du ta den ut av bollen og kna den sammen. Jeg delte den først i to og så delte jeg hver opp først i to ganger 8 stykker, slik at det til sammen blir 32 stykker. Du kan også godt lage større fletter eller hva du har lyst til. Ungene er glad i å lage snegler og alt mulig rart, man kan slå seg løs. Trill hver del til lange pølser og rull dem til s-er eller andre former du liker. Pynt med rosiner og dytt dem godt ned ellers plopper de ut når de hever. Legg dem på et stekebrett og la dem heve til ca dobbelt størrelse før de settes i ovnen. Ikke se på klokka her! Bare husk å forvarme ovnen til 250 grader underveis.
  6. Pensle dem forsiktig med aquafaba eller melk.
  7. Sett dem i ovnen i 5 – 10 minutter eller til de er lysebrune på toppen.
  8. La dem stå å avkjøle seg på en rist.
  9. Stå så klar med lys-sverdet ditt og forsvar ditt verk så godt det går mot alle store og små tjuvradder som prøver å stjele det du har bakt. Er du heldig varer de mer enn 30 minutter.