Vegansk julestek med sprø «svor»

Her kommer min nye julestek- oppskrift. Den er ikke helt lettvint, men den som har lyst til å prøve seg blir vel belønnet. Steken får sprø svor og har masse gode krydder og god smak.

Seitan er litt langtekkelig å jobbe med, men det er også helt genialt når man får det til. Man må bare venne seg til at man må krydre det mye mer enn vanlig. Denne versjonen har faktisk litt styrke også gjennom ingefæren, noe jeg er veldig glad i. Men som sagt så er det litt jobb. Det er også en veldig stor fordel å ha en maskin med eltekrok, da kan man la den stå i mange minutter og kjøre seg skikkelig varm og den vil da dra lange tråder som gjør at den får kjøttstruktur.

Jeg har valgt å bare gå for lyse krydder denne gangen, fordi jeg synes det er pent med lyst «kjøtt», men har du lyst på litt mer julekrydder, så er det også veldig godt med litt nellik for eksempel, hvis du ikke bryr deg om at kjøttet skal være lyst.

For «skinnet» har jeg oppdaget et mye tykkere rispapir enn vanlig med sesamfrø (se bildet under). Jeg vet ikke hvor lett det er å få tak i akkurat dette der du bor, men hvis du ser det noe sted, så kjøp! Du kan også steke det i mikron med litt vann og salt på, da blir det nesten som rekechips. Hvis du ikke har tilgang på akkurat det rispapiret så kan du bruke vanlig rispapir i flere lag, det er ikke noe problem.

Ellers hvis du skulle støte på noen andre uvante ingredienser i denne oppskriften så kan du sikkert erstatte det med noe annet, men det meste av det jeg bruker her er ting jeg bruker ofte, og som gir veldig god smak. Ett eksempel er «healthy boy brand mushroom and soybean paste» som er en slags løsere utgave av miso med sopp og større biter av soyabønner i. Den er veldig god å ha i sauser og diverse pålegg.

Hvis du vil kan du lage denne steken opp til flere dager før du skal servere den. Da kan du koke den og oppbevare den i kjøleskapet. Bare vær oppmerksom på at det du pakker den inn i kan lime seg til rispapiret, derfor kan det være lurt å pensle den med litt fett først. Og selvfølgelig legge til en halvtime- time på steketiden.

Ingredienser

Denne oppskriften rekker til en stek på størrelse med en brødform (det rekker akkurat til en famlie på fem hos oss)
Tid: Lage steka: ca 30-45 minutter, koke i 2 timer og steke i ovnen i ca 1 time

til seitan «kjøttet»:

 • 200 g kokte kikerter eller hvite bønner (de får ikke være varme)
 • 2 dl kokosmelk (kan erstattes med aquafaba og 2 spiseskjeer olje)
 • 2 ss miso (hvit)
 • 3 ts god buljong
 • 1 ss syltet ingefær (den du bruker til sushi) eller 1/2-1 ts ingefærpulver
 • en knivspiss kumin
 • en knivspiss koriander
 • 1 ss mushroom soybean paste (kan sikkert erstattes med soyasaus eller salt)
 • 1 1/2 ss hvitløkspulver
 • 1 ss løkpulver
 • 1/2 ts tørket sopp pulver (som jeg laget selv ved å male opp tørket steinsopp)

 • 170 g seitan pulver (ca halvparten bare skal oppi først, så resten til slutt)
 • 200 g tofu (kan sløyfes)
 • noen ss potetmelTil skinnet:

 • 1 tykt ark med rispapir med sesamfrø (se over for bilde) eller flere ark med tynt rispapir
 • 2 ark med vanlig firkantet rispapir (rundt går selvfølgelig også, men kanskje du trenger en eller to ekstra ark)
 • varmt vann (så mye så det dekker det tykke rispapiret)
 • Eventuelt litt rødbetsaft for å få litt farge (kan sløyfes eller bruk soyasaus)
 • rikelig med buljong (jeg brukte ca 1-2 ss) smak det til

Til kokingen:

 • 1 liten flaske øl
 • en håndfull tørkede aprikoser
 • En løk skjært i grove skiver
 • 1 ss tørket salvie (eller annen urt du liker)
 • Et nett/stoff eller hyssing til å binde den sammen

Til stekingen i ovnen:

 • et par spiseskjeer olje

Slik gjør du:

 1. Ta en stor kjele eller panne og ha oppi varmt vann, buljong og eventuelt rødbetjuice og legg det tykke rispapiret oppi. Det tar lang tid for dette tykke «papiret» å bli mykt. Sett til side. Hvis du bruker bare tynt rispapir kan du vente til etterpå med å gjøre dette.
 2. Ha alle ingrediensene, bortsett fra halve seitanpulveret og tofuen, oppi en blender eller kjøkkenmaskin og kjør til det er en jevn masse.
 3. Ha oppi resten av seitan pulveret og kjør til deigen henger sammen. Dette kan være litt tungt for noen maskiner så pass på at du skrur av fort om du ser at din maskin ikke takler det.
 4. Avhengig av størrelsen på maskinen din må du nå dele deigen i mindre deler (jeg delte den i 3), og bytte kniven i maskinen til en eltekrok. Kjør de mindre delene av deigen til den begynner å bli varm og kroken drar deigen ut og lager tynne tråder. Dette kan ta flere minutter, og deigen bør være ganske lunken, hvis ikke varm og litt mer blank når den er ferdig. Gjør dette med alle delene.
 5. Skjær opp tofuen i tynne skiver og ha på litt salt.
 6. Så skal du begynne å legge sammen steken. Jeg liker å bruke en brødform til å lage den oppi bare for å få en litt firkantet form på den. Legg nettet oppi for å få steken lettere ut etterpå. Ta så en bit deig og legg/strekk den i et tynt lag (jeg vil tippe sånn 1-2 cm med deig, men det er ikke så nøye) nederst, det trenger ikke være et sammenhengende stykke. Se gjerne på videoen for å se litt mer nøye hvordan jeg gjorde det. Strø potetmel med en sil over deigen (det gjør ikke noe om det blir litt mye noen steder). Dette vil gjøre at de ulike delene «limer» litt sammen. Legg så skiver med tofu oppå og strø igjen med potetmel.
 7. Gjenta dette til all deigen og tofuen er brukt opp.
 8. Ta den ut av formen og legg rundt det bløtede risarkene. Bind så steka sammen, gjerne med nett/stoff og hyssing. Jeg hadde bare nett denne gangen, det gikk også greit, men det blir best om man knyter den også.
 9. Ta nå en vid kjele som steka passer oppi og ha oppi vannet som du brukte til rispapiret og flasken med øl. Legg oppi tørkede aprikoser og løk skjert i tykke skiver og legg steka oppå dette. Det er viktig at steka ikke ligger rett på bunnen av kjelen, for da vil den lime seg fast.
 10. Sett kjelen på lav varme og la den putre i ca 2 timer, og snu den gjerne forsiktig etter 1 time.
 11. Ta steka ut av kjelen, og la den avkjøles litt. Ikke hiv kokevannet, det er veldig godt å bruke i sausen.
 12. Ta av nettet når den har avkjølt seg nok. Legg den i en penslet form med svisker og litt av kokevannet og eventuelt annet tilbehør, pensle den med olje og stek den i 45 – 60 minutter på 200 grader, eller til skinnet er blitt sprøtt. Eventuelt kan du skru på grillen litt på slutten, men det brenner seg veldig fort, så være super forsiktig.
 13. Ta den ut og la den hvile litt før du skjærer opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s